SGZE? Wij doen niet mee!

Regelmatig krijgen we bij Spara Energy de volgende vraag: ‘Zijn jullie aangesloten bij de SGZE?’ De Stichting Garantiefonds ZonneEnergie lijkt voor veel mensen een goede partij om je bij aan te sluiten als je zonnepanelen installeert. Ze beloven, zoals ze zelf zeggen, ‘zekerheid en garantie’. En dat klinkt natuurlijk mooi. Maar wie wat verder kijkt, ziet dat je eigenlijk helemaal niet zo’n goede deal krijgt. De installateur niet, maar ook de klant niet. Hieronder leggen we uit waarom wij als Spara Energy ons niet aansluiten bij de SGZE. En waarom u daar eigenlijk vooral blij om moet zijn.

Wat biedt de SGZE?

De SGZE heeft ondertussen behoorlijk wat naamsbekendheid opgebouwd. Maar wat bieden ze nu eigenlijk? Ten eerste zeggen ze een eventuele aanbetaling veilig te stellen als de installatie van de zonnepanelen onverhoopt niet doorgaat. Ten tweede zegt de stichting opvolging van aanspraken op fabrieksgarantie te begeleiden, als de leverancier onverhoopt niet meer bestaat. Dat lijken nobele doelstellingen, maar wij vinden het een lege huls.

Spara Energy doet niet mee: drie redenen

De eerste reden dat Spara Energy zich niet aansluit bij de SGZE is heel eenvoudig. De stichting stelt aanbetalingen veilig, maar wij vragen helemaal geen aanbetaling. Die kan de klant dan ook niet kwijtraken. Daarvoor hoeven we ons dus niet aan te sluiten.

Onze premium producten zijn gewaarborgd

De tweede reden is de productgarantie die SGZE zegt te bieden. Dat is misschien nodig als installateurs kwalitatief geringere panelen en omvormers gebruiken van minder betrouwbare fabrikanten. Dan kan de garantie een probleem worden als de fabrikant bijvoorbeeld failliet gaat. Maar Spara Energy gebruikt alleen kwalitatief hoogwaardige, premium producten van erkende fabrikanten. Daarbij is de garantie gewaarborgd door die fabrikanten. Daar is geen externe organisatie voor nodig.

Bij ons is de garantie ook veiliggesteld

Tot slot is er nog de kwestie van de geschillencommissie van SGZE. Klanten moeten hun recht kunnen halen als er iets mis gaat. Uiteraard. Daarover zijn we het met de SGZE eens. Maar (onder meer) daarvoor is Spara Energy aangesloten bij Techniek Nederland, dat zijn eigen geschillencommissie heeft. Wij zijn van mening dat een klant meer kans heeft om zijn recht te halen met de gespecialiseerde juristen van een erkende branche-organisatie dan met een club die vooral een commerciële doelstelling heeft.

Wij respecteren je privacy